Cykelsnack avsnitt 07

Zwift Clubs och Bikefit hos Klas

I det sjunde avsnittet snackar vi bland annat om Zwift Clubs, den nya klubbfunktionen i Zwift och det blir självklart snack om min bikefit som jag gjorde hos Klas Johansson på Probikefit. Det kommer också bli snack om varför jag valt att lägga ner videodelen av podden.

Zwift Club

En helt ny, efterlängtad och spännande feature för många av oss. Den började att rullas ut för någon vecka sedan och har innan dess testats av ett gäng Zwiftare. Detta rullas ju ut för fullt och funktionaliteten kommer allt eftersom vad det verkar. Jag fick först in den i min Android-telefon som jag har som test-telefon i mitt jobb. Senare på kvällen kom det några saker i min iPhone. Dagen efter kom det fler saker i den och fredags morse så är funktionaliteten likvärdig.

Just nu kan man i dessa klubbar ”bara” skapa grouprides. Finns med lite olika alternativ när man skapar dessa.

Racing och group workouts kommer framöver och när detta sker är inget jag vet något om i dagsläget men vi håller tummarna att detta kommer inom snar framtid. Det går redan nu att få en resultatlista vid målgång och väljer man en distans för eventet så funkar det rätt ok enligt ett första test som vi gjorde i lördags.

Tänk på att Clubs utvecklas snabbt just nu

Kan väl passa på att nämna att det händer en del i klubbfunktionen just nu och den kommer att utvecklas en hel del framöver. Det kanske till och med är så att det släpps nya saker efter det att jag spelat in detta avsnittet eller skrev poddinlägget tills dess att du hör eller läser detta.

Begränsningar i en klubb

Zwift ser i dagsläget ingen anledning att dessa grupper ska bestå av tusentals medlemmar utan är mer riktade mot en ”vanlig” cykelklubb och dess medlemmar. Zwift har just nu satt en begränsning till 100 medlemmar i en klubb. Detta, troligen, för att den vanliga cykelklubben ska kunna köra sina träningar på Zwift som ett komplement till utepassen. Möjligen att denna siffra kommer att stiga men det verkar inte troligt att det släpps helt fritt som det ser ut just nu.

Du kan idag vara med i max tre klubbar. Som medlem, moderator eller ägare.

Klubbarnas event är inte kopplade mot Zwiftpower

Klubbarna är i dagsläget inte kopplade mot Zwiftpower men detta är något som ligger i Zwifts roadmap och verkar komma framöver. Troligen kommer detta dyka upp i samband med eller strax efter att man infört Race i klubbarna, innan dess finns egentligen ingen anledning att få upp resultatlistor på Zwiftpower.

Gå med i en klubb

När du har skapat en klubb behöver du folk som går med i klubben. Din klubb kan ha upp till 100 medlemmar och endast 50 medlemmar kan bjudas in samtidigt. Du kan bara bjuda in medlemmar som följer dig. Det finns ännu inga verktyg för klubbupptäckt, så det enda sättet för att någon kan gå med i din klubb är om du bjuder in dem till den.

Finns det en klubb som du vill gå med i behöver du följa någon av de som är ägare eller moderatorer i klubben du vill bli medlem i. Ta sedan kontakt med den personen så kan hon eller han säkert lägga till dig.

Skapa klubbevent

Är du klubbägare eller klubbadministratör har du möjlighet att skapa klubbevent. Idag finns det som sagt ”bara” Grouprides att välja på. Zwift har gjort en bra grej här och det är att de har skapat en del mallar för att underlätta skapandet av event. Förutom titel fyller du i när du vill cykla och sedan kan du beskriva eventet.

Du kan dessutom skapa olika grupper på samma sätt som övriga Zwiftevent har.Du kan sedan välja vem som ska vara Ride leader! Det funkar fint utan att ange någon. Superbra och vem som helst i klubben väljas som ride leader. Det finns även möjlighet att välja en Ride sweeper som tar hand om de som eventuellt hamnar efter.

När du tagit dig ner till vilken bana du valt kan du välja distans, varaktighet eller antal varv. Också superbra!

Under inställningar kan du välja att tillåta Late join och då kan personer hoppa in i passet efter att det har startat. Sedan väljer du om du vill att alla ska se resultat efter att eventet är avslutat.

Det finns även möjlighet att bara tillåta tjejer att medverka på eventet.

Sista steget under inställningar är om du bara vill att klubbmedlemmar kan medverka eller om du vill få en länk som vem som helst kan använda för att ansluta till eventet. Länken skulle man såklart kunna använda för att skapa en del kuliga event framöver.

Så här många kan ansluta till ett klubbevent

Hur många kan ansluta till ett klubbevent? Det finns i alla fall två svar på den frågan.

Det första och kanske det som kommer att bli vanligast är just nu 100. Eller kanske rättare sagt så många personer som kan ansluta till en klubb. Skulle Zwift höja antalet klubbmedlemmar till 200 så kommer just den siffran vara det som begränsar antalet som kan delta i ett event.

Det andra svaret blir kort och gott, hur många som helst! När man skapar ett event kan man välja synlighet. Där finns valet att antingen bara klubbmedlemmar kan medverka eller alla med en länk. Väljer man det senare kan man sprida länken till eventet via e-post eller sociala medier. Då kan det bli riktigt många som är med. Supergrymt!

Klubbeventen hittar du här

Går man in under sin klubb så hittar man dessa under klubbens event, superlätt men kanske inte här man kollar i första hand.

Är man med i en klubb så kommer klubbens event upp i den vanliga listan med alla andra events. Dock kan det vara lite svårt att se dessa där och det är väl här de flesta kollar. Ofta vet man ju på ett ungefär när man kan träna och då scrollar man oftast till de eventen som ligger runt den tiden.

Detta gör att namngivningen av eventen blir viktiga. Bilderna som man använder för klubben och dess event är förvalda bilder. Det går i dagsläget inte att lägga upp egna men det kommer väl får man hoppas.

Vore grymt om vi kunde få med StrokeRides logga som övriga event har. Hade varit tydligare för medlemmarna att hitta detta i flödet.

Här kan det ju vara viktigt med en kompletterande Facebook-grupp där man kanske talar om vilka fasta tider klubben kör sina gemensamma pass. Man kan även lägga länkar till ett specifikt event där.

Bikefit hos Klas

Innan jag åkte ner till Klas i höstas hade jag läst på lite om honom och vilka andra cyklister han jobbar/jobbat med. Finns en hel del rejält duktiga cyklister som med Klas guidning får till schyssta positioner på sina cyklar. Några av dessa är Susanne Ljungskog, Emilia Fahlin och Sara Svensk. Finns massor med kända namn som man skulle kunna plocka upp.

Några bekanta till mig som jag vet om har varit hos Klas och som varit ruggigt nöjda är Lennart ”Goose” Svensson, Ralph Bohman och Henrik ”Hinko” Johansson.

En sak som är grym med Klas är att han rör sig med världens bästa cyklister i sin roll som mekaniker på World Tour-scenen samtidigt kan han ta sig an en cyklist som mig. Säkerligen lite andra utmaningar och förutsättningar jämfört med en del andra cyklister 😁🤣 Men det är absolut inget som märks. Full fokus på mig och med en stor beslutsamhet och ödmjukhet tar han sig an mig och min cykel.

Jag vet att det är många av oss som lägger ner en hel del pengar på våra cyklar och en massa tillbehör. Tipsar er även att göra en bikefit om ni inte redan gjort det. Värt varenda krona och något välbehövligt för att få till sköna och långa rundor.

Snacka med Klas på Probikefit och ta en sväng ner till Kungälv för att få professionell hjälp med dig själv och din cykel.

Här hittar du Probikefit

Lyssna på podden via Podbean

Tidsstämplar

00:00 Intro
01:25 Vad har hänt sen sist
03:30 Vad är på gång framöver
05:20 Videopodden läggs ner
06:41 Zwift Clubs
12:35 Bikefit hos Klas
20:08 Avslut och nästa avsnitt

Poddappar

Podden finns hos bland annat Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Stitcher, TuneIn och Podbean.

Facebook

Vill du snacka med med mig och komma med sköna tips och grymma idéer till podden kan du skicka ett PM på poddens Facebooksida https://www.facebook.com/cykelsnack/.

Instagram

Du hittar även Cykelsnack på Instagram med användarnamnet @cykelsnack.

Stöd StrokeRides insamling mot stroke

StrokeRide samlar in pengar till strokeforskningen och dessa skänks vidare till Hjärt-Lungfonden. StrokeRide har, tillsammans med bidragsgivare, samlat in drygt 260.000 till strokeforskningen. Läs mer om StrokeRide och insamlingen.

Swisha din gåva till 123 087 19 70.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *