Fem tips när du ska presentera

Fem viktiga och enkla punkter att tänka på när du ska presentera.

Det finns en massa goa tips och tricks på sånt som är bra att känna till när du ska presentera, hålla föredrag eller vara konferencier. Några av dessa hittar du nedan och de är ganska enkla att få med i ditt framförande.

Presentera ännu bättre

  • Du är presentationen – PowerPoint ska förstärka/förtydliga det du säger annars förvirrar det! PowerPoint är inget anteckningsblock.
  • Använda kryddor – behöver inte överdrivas. Leverera dopamin och använd en krydda minst var fjärde minut, men gärna oftare.
  • Uppmärksamma deltagarna – när du gör det digitalt står deras namn på skärmen. Är det fysiskt kan du söka ögonkontakt med personerna och då vet du vilka du kan ”använda” för att ställa frågor till.
  • Ta till extra tid – se till att vara på plats ett tag innan och säkerställ att tekniken funkar. Stressa inte igenom föreläsningen. Stanna ett tag efter ifall någon har frågor. Skapa ett bra presentationsupplägg.
  • Va go och glad – sist men absolut inte minst, alla gillar en glad tjej/kille och det är bättre att du smittar av dig din glädje än tvärtom!

DU ÄR PRESENTATIONEN

Alla har vi sett tråkiga PowerPoints där vi missat delar av budskapet eller ämnet. Ibland händer det för att man ”sitter och läser” på skärmen i stället för att lyssna på föreläsaren. Ibland bara för att det är tråkigt för att inget händer.
I inspirationsföreläsningen ”Du är presentationen” får du lära dig grunderna inom presentationsteknik och hur du blir presentationen. Med humor, igenkänning och högt tempo får du många tips på hur du kan presentera ditt material på nya sätt med bland annat ”kryddor”.
Under knappa 90 minuter får du en massa tips som gör dig bättre som talare/föreläsare.
JAG VILL BLI EN BÄTTRE TALARE

Relaterade artiklar