Bygg en bra presentation

En tydlig inledning och ett bra avslut är två viktiga faktorer för hur väl ditt budskap landar hos lyssnarna.

Att bygga en bra presentation handlar inte enbart om att göra en bra PowerPoint eller Keynote. Det kan absolut vara en del av en bra presentation om den görs på ”rätt” sätt. Ett PowerPoint-bildspel ska förstärka/förtydliga det du säger annars förvirrar det. I föreläsningssammanhang är PowerPoint inget anteckningsblock!

Den kanske viktigaste faktorn för hur väl du lyckas är ditt upplägg. Här får du förslag på upplägg och korta tankar för den viktiga inledningen, innehållet och för att göra ett bra avslut.

Inledning

För att ”sätta scenen” och ge både lyssnarna och dig en bra start finns ett par enkla och bra knep att inleda med.

  • Artighetsfras – ”Hej och välkomna hit!”
  • Respektavsnitt (tacka/beröm) – ”Kul att just ni har hittat hit. Även om ni säkerligen kan en del av det jag ska prata om, hoppas jag att få komma med något nytt idag.”
  • Intresseväckare – ge lyssnarna något att längta efter genom att skapa en förväntan.
  • Ämne – en agenda eller detta ska jag prata om.
  • Måldefiniering (deras varför!) – motivera varför de är här.
  • Bygg ethos (presentera dig själv) – din egen koppling till ämnet.
  • Praktisk info – tala om vart man hittar toaletter och vart återsamlingsplatsen finns. Att gå igenom fika- och lunchtider (eller andra hålltider) är något som alltid uppskattas och skapar en trygghet.

Innehåll

I innehållsdelen är det lite mer fria tyglar då detta är det som lyssnarna faktiskt ska ta med sig när du är klar. Se denna lista som en guide. Det finns delar som man kan göra mer eller mindre rätt och givetvis delar som kan bli ”fel”.

  • Mycket bilder – använd stora och beskrivande bilder i din presentation. Använder du bilder istället för text i dina ”slides” får du en större valfrihet i ditt prat. Du slipper dessutom att lyssnarna sitter och läser på skärmen istället för att titta och lyssna på dig.
  • Max fem punkter – när du skapar punktlistor bör du minimera dessa till max fem punkter. Behöver du använda fler punkter bör du överväga att dela upp det på flera ”slides”.
  • Inga meningar – du bör undvika hela meningar för att lyssnarna inte ska fastna i att läsa dina texter. Använd istället enstaka ord. Kom ihåg, PowerPoint ska förstärka det du säger, för mycket text på skärmen kan göra att du tappar lyssnaren.
  • Diagram – i vissa fall måste man tyvärr använda sig av detaljerade diagram. Det du kan göra då är att försöka att förenkla diagrammet så mycket som möjligt.
    Tips! Plocka ut de viktigaste siffrorna ur diagrammet och gör de extra stora och tydliga. Då kan du prata om dom på ett annat sätt och du behåller dessutom lyssnarnas fokus. Om du vill visa att bolagets omsättning ökat skriv exempelvis ”24%” stort på en slide och prata om ökningen istället.

KOM IHÅG! Du är presentationen – inte PowerPoint!

Avslutning

TIPS! Precis innan du ska summera och avsluta föreläsningen bör du ställa frågan ”Innan jag summerar är det någon som har frågor?”. Görs detta innan summeringen har du lyssnarnas intresse hela tiden tills du kört din final. Om denna fråga inte ställs finns risken att lyssnarna börjar att ”plocka ihop” sina saker redan under frågestunden.

  • Frågor – Innan jag summerar är det någon som har frågor?
  • Summering – 1-3 saker du vill att lyssnarna ska ta med sig från föreläsningen.
  • Final – Gå loss ordentligt om du kan och vill. Spela gärna på känslan.

DU ÄR PRESENTATIONEN

Alla har vi sett tråkiga PowerPoints där vi missat delar av budskapet eller ämnet. Ibland händer det för att man ”sitter och läser” på skärmen i stället för att lyssna på föreläsaren. Ibland bara för att det är tråkigt för att inget händer.
I inspirationsföreläsningen ”Du är presentationen” får du lära dig grunderna inom presentationsteknik och hur du blir presentationen. Med humor, igenkänning och högt tempo får du många tips på hur du kan presentera ditt material på nya sätt med bland annat ”kryddor”.
Under knappa 90 minuter får du en massa tips som gör dig bättre som talare/föreläsare.
JAG VILL BLI EN BÄTTRE TALARE

Relaterade artiklar