Äntligen en gravel

Cykel vid ett litet vattenfall

TREK Checkpoint AL 4

Har länge funderat på att skaffa mig en enkel men någorlunda bra gravel eller en gammal racer (med möjlighet att få på större däck) och nu var det dags.

Varför en gravel

I första hand vill jag ha en ”enklare” cykel för pendling till jobbet, när den möjligheten öppnar sig igen och vi börjar återgå till arbete på arbetsplatsen. Efter vinter kommer som bekant våren och då är det ju trevligt att ha en cykel som är lite snabbare och med en annan känsla än en mountainbike. Förhoppningsvis blir det lite sköna vårrundor med graveln innan ”fincykeln” plockas fram. 

Vill även kunna ha på skärmar, lampor med mera under höst/vinter men även för att kunna nöta grusvägar och göra lite annat kul under vår och sommar. Varför inte en gofika på en bänk/stubbe ute i skogen!?

Varför inte en mountainbike

Har hela tiden känts fel att slita på en fin mountainbike när vi är ute och rullar landsväg på tidig vår och sen höst. Det har hittills funkat och skulle självklart funka i fortsättningen men nu fick jag tag i en gravel som löste detta angenäma ”problem” åt mig. Slipper slita på mountainbikedäcken som gör sig bäst på grus och framförallt i skogen. Saltade vägar sliter ju en del på de lite dyrare växelkomponenterna också, tror jag i alla fall. Det kanske är så att man letar ursäkter för att göra vissa inköp 😉

Det blev en Checkpoint

Valet föll på en TREK Checkpoint AL 4 i färgen Battleship blue. Läs mer om TREK Checkpoint AL 4 här.

På cykeln sitter det Shimano Tiagra 2×10 (50/34 och 11-32) och Shimano RS405 hydrauliska bromsar. Cykeln väger in på hela 10,56 kilo så det är ju ingen lättviktare vi talar om här och vill man ha en lättare cykel så är det dags att öppna plånboken rejält och köpa sig en kolfiber-gravel. Det är en aluminiumcykel i TREKs Alpha 200-aluminium. 

Cykel levereras med Bontragers R1-däck i 32 millimeters bredd. Dessa är lite mer av ett landsvägstyp men detta åtgärdades omedelbums. Beställde tubelesskit från Muc-Off och en uppsättning Bontrager GR1 i 35 millimeter som är Bontragers graveldäck med ”lagom” mönster.

Extrautrustning

Fick slängt på ett par Bontrager-skärmar på cykeln. Inte direkt snyggt men rackarns praktiskt under den kallare tiden som kommer nu. Gott att slippa kallt och blött stänk från däcken, brrrr. Skärmarna funkade skitbra på premiärrundan då jag cyklade på delvis böta grusvägar, typ inget smuts/blöta på skoöverdragen. 

På tal om sånt som inte är så snyggt så kommer reflexerna att plockas av till våren när det är slut på mörkercyklingen och det kommer bli ett lite racigare utseende då.