Inspirerande uppstart av Aisha och Måns!
Internetdagarna startades upp på ett föredömligt och inspirerande sätt av Aisha Mossberg och Måns Jonasson. Det här kommer att bli två suveräna dagar och jag är laddad 😁
De olika dagarna och spårens avsnitt är snabbt antecknade och ibland med en egen tanke/fundering. Ta därför anteckningarna med en nypa salt, något kan ha missats eller med avsikt inte antecknats.
Dags att köra igång dagen
Dagens seminarier är inte direkt kopplad till mitt arbete men det skapar en större förståelse för att våra befintliga system och kommande system verkligen behöver sammankopplas och detta på ett säkert sätt.
Första dagen inleds med en inspirerande keynote av Kate Darling.
Keynote 1 – Kate Darling

Dr. Darling har vigt sitt akademiska liv åt den nya teknikens lagliga och etiska konsekvenser, och hur samhället kan förbereda sig på det fördjupade samspelet mellan robotar och människor.
Intressant att se hur och varför vi oftast kopplar ihop människan med roboten. Det är ju trots allt ”bara” en dator som kan göra en massa saker. Den saknar känslor och ändå är vi rädda om den och vill trösta den om den blir skadad. Ett exempel var en robotdinosaurie som man skulle slå med en hammare, detta klarade inte folk av utan började klappa den rörliga dinosaurien istället. Ett annat exempel var att man vill hellre laga en robotdammsugare än att få en ny då de ofta får namn och blir som en familjemedlem, som ett husdjur.
Hur ska vi behandla en robot? Som en maskin eller rent av som en människa?
Spår – Framtidsoptimism och problemlösning i en uppkopplad värld
En heldag fylld av teknikens möjligheter och positiv framåtrörelse utifrån framtidens stora utmaningar, med Christian von Essen och podden Heja Framtiden.
Lite halvrörig inledning men samtidigt väldigt avslappnad. Mycket kommer att handla om hur vi ställer om efter pandemin med fokus på miljö, klimatkris och matsystem. Inledning med genomgång om vad som kommer under de olika delarna under dagen.
Den datadrivna hälsorevolutionen
Hur hanterar man data från olika injicerade chip i kroppen. Vad kan man mäta och vad kan man mer ha för användningsområden. Puls, blodtryck, öppna bildörren, larma av huset, flygbiljetter osv. Forskas just nu på om man kan se om man är laktosintolerant ”innan det händer”. Vem äger datat och vart lagras den är två superviktiga frågor.
Kan man nyttja tekniken för att patienten kan sköta sig mer själv? Ja det skulle nog funka och i vissa sammanhang funkar det redan idag. Vore ju bra om man kunde ge läkaren tillgång till min data så de kan se hur jag ”ligger till” just idag men även några dagar / veckor / månader tillbaka för att kunna ge rätt vård.
Det testas just nu toaletter där man kissar ner i en ”bytta” med en sensor som har koll på värdena på ”kissaren”, dessa värden skulle kunna skickas till vårdcentralen och till min läkare som kan påverka mina eventuella läkemedelsnivåer eller varna mig för att det kan vara något på gång.
Blir OS roligare om det förutom man/kvinna finns en tävlingsklass för cybermänniskor. Till exempel där man har en benprotes som inte bara är till för att ersätta ett förlorat ben utan mer blir en förbättring av människan.
Mycket spännande på gång och de är ganska överens om att det kommer att hända mycket de kommande åren och att vi troligen har kommit långt redan under detta decenniet. Frågan är också, hur långt ska man gå?
Greentech: Så kan vi lösa klimatkrisen
Många startups många våga för att kunna lösa klimatkrisen men det bör kunna gå. Viktigt med hårdvara för dessa företag och inte bara mjukvara om man ska nå hela vägen. 300 miljoner satsar SEB under kommande året på såna startups det närmaste.
NEVS hade haft besök av en av föreläsarna. Du beställer ett delat autonomt fordon som du blir körd med till din destination. Detta är tänkt att kunna lösa/minska trafiksituationer såsom köer som spyr ut avgaser.
Satellit som nyss är uppskjuten kommer med hjälp av rymdforskning att mäta havens nivåer för att få bättre koll på hur klimatkrisen påverkar haven. Det har tidigare inte funnits några exakta mätningar innan, denna satellit ger den möjligheten.
Verkar som det är lite nya typer av solpaneler på gång och frågan är bland annat om man kan massproducera på ett hållbart sätt och det är fullt möjligt. Många nya innovationer i produktionen av solpaneler gör det möjligt.
Många vill flytta sina privata pengar och aktier till bolag som jobbar med hållbarhet och hållbara tekniklösningar och är till viss mån beredda att lämna de ”trygga” stora bolagen.
Keynote 2 – Tom Chatfield

Chatfield är en av Storbritanniens mest insiktsfulla tänkare kring digitalisering, ny media, dataspel och framtidens kompetensområden.
Filosofiskt prat från Tom. Hade några mail att svara på så jag missade delar och svårt att koppla ihop.
Vi behöver förstå att världen är väldigt komplex (även fast vi älskar att låtsas att den inte är det)!
Lögnare är sanningssägare, de måste känna till sanningen för att ljuga. Bullshit/skitsnackare har inget behov av att veta sanningen då de bara vill kasta skit på någon. Oftast vill den personen få dig att känna samma sak som dig.
Låt inte livet – eller din inbox – bli en att göra-lista skriven för dig av andra personer!
Spår – Framtidsoptimism fortsätter
Framtidens hållbara matsystem
Vi måste vara mer vaksamma och kan vi skapa nya produkter utifrån befintliga råvaror? Hur kan vi nyttja alla våra resurser på bästa sätt. Vi är duktiga på matsvinnet i Sverige och har ett bra jordbruk med låg klimatpåverkan. Man tittar på om bönderna kan få betalt för den kol de lagrar i marken/produkterna. Indigo är ett amerikanskt bolag som är värderat till 3,6 miljarder dollar.
Vertikalodling för att kunna odla på höjden för att kunna odla mer varor/produkter på en mindre markyta. Rötter, plantor och så vidare kanske kan kontrolleras för att kunna odla plantor med hjälp av AI. Koldioxiden vi andas ut kan växterna som odlas nära oss, i till exempel kontorslokaler eller i bostadshus / lägenhetskomplex, ta hand om och sedan släppa ifrån sig syre till kontoristerna.
Man kanske kan hyra sin egen produktion direkt av butiken (som sköter allt) och inte köpa från bonde via butik. Detta skulle kunna funka som Netflix eller Spotify.
Nu är det dags för svenskarna att börja äta insekter! Mycket lättare att odla än att odla grönsaker och framförallt att ersätta proteinkällor som köttprodukter. Insekterna är kallblodiga vilket gör att de inte alstrar värme så ska man dra igång något så kan man lägga det intill industrier som har en massa spillvärme.
Grön omstart efter krisen
Bankerna jobbar mycket med hållbarhet, till att börja var det mest sina egna resor och hur man printrar på kontoret. Nu handlar det mer om till vilka man lånar ut till eller kanske snarare vilka lånar man inte ut till. Större hållbarhetskrav på de som vill låna pengar.
Man behöver värdera klimatriskerna och räkenskaperna hos företagen. Hållbarhetsfrågor kommer bara att bli viktigare och viktigare för investerare som vill investera och få igång företag.
Personlig utveckling i exponentiella tider
Hur ska vi tänka nytt kring lärandet för att delvis lämna det 200 år gamla systemet vi har idag. Traditionell utbildning förpackar en läroplan med tester och så vidare. Man får betyg utifrån dessa tester. Man skulle sedan kunna använda rapporter och artiklar som personer gör och använda dessa tillsammans med traditionella skolan för att få ett nytt betyg / index för alla dina kunskaper. För hur ska vi annars kunna mäta kunskaper som vi lär oss under livet. Målet är att bygga ett verktyg där man kan använda bland annat det som skrivs i sociala medier och få in detta i ditt kunskapsbetyg.
Keynote 3 – Steve Wozniak

”Woz” var med och grundade världens största teknikbolag Apple, och är en av de viktigaste utvecklarna av de första hemdatorerna.
Med hjälp av datorerna kan man snabbt ge eleverna svar om de gjort rätt eller fel. Det ska komma omedelbart och inte några minuter senare. Se det som en hund som bajsat på mattan, det gäller att man talar om för hunden att den gjort fel omedelbart och inte fem minuter senare. Det ligger inte kvar i minnet så länge att hunden kan koppla ihop vad den gjort fel när den blir tillrättavisad. Det samma gäller en hel del av barn och delvis oss vuxna.
Woz hade en förhoppning om att folk skulle programmera mer själva när datorerna släpptes och utveckla sina egna program. Inte att folk ville att andra skulle fixa ett problem åt dom som de sedan kunde köpa en lösning för. Sedan kom spelen och förändrade detta ändå mer! Apple var först ut med färg i sin spel tack vare en tanke som Woz fick efter ett par sena nätter med programmering.
Viktigt att låta eleverna få lära sig genom olika projekt utefter sina egna nivåer och intressen. Fem programmerare kan åstadkomma samma uppgift på olika sätt. Det finns med andra ord flera sätt att lära sig på och våra skolor begränsar sig oftast till en enda lösning.
Kul att höra hans resa från det att Apple satte fart till internets intåg. Dels att kunna surfa runt och klicka på länkar till andra sidor. Sedan kunde man se bilder (vilket var oerhört coolt) via Netscape som var en stor webbläsare i internets barndom.
Allt ska inte behöva gå via Internet, tänk när allt slutar att funka då internet ligger nere. Till exempel så funkar inte Siri utan internetuppkoppling vilket inte bör vara så. Vissa dörrlås skickar en förfrågan via telefonen till en webbtjänst som sedan skickar tillbaka ett OK eller ett NEJ, ligger internet nere kan inte frågan skickas till servern vilket skulle innebära att det inte går att öppna dörren.
Det var så intressant att lyssna på honom så jag hann inte med att anteckna allt 😉