Göteborgsvarvet 2022

Äntligen fick jag springa varvet

Äntligen, äntligen, äntligen blev det en löprunda i Göteborg och jag är så jäkla stolt över min insats.

Två tidigare anmälningar

Har varit anmäld ett par gånger innan men varit tvungen att ställa in. En gång på grund av sjukdom och en gång på grund av en Vätternrundan-satsning. Sedan har jag varit ”nära” att anmäla mig ytterligare gånger men då valt att avstå. I år var det äntligen dags att göra Göteborgsvarvet på riktigt.

Hemmavarvet 2021

Aldrig varit i närheten av att springa över 20 kilometer, närmaste jag sprungit innan är runt 15 kilometer. Under sommaren 2021 bestämde jag mig för att utmana mig själv och den 11 september jag sprang Hemmavarvet. Lyckades då passera in under precis två timmar, vilket gav mersmak till att försöka göra samma sak nere i Göteborg.

Hemmavarvet genomförde jag i Främmestad där jag hittade en slinga som var suveränt bra i längd. Det blev fyra varv + 100 meter för att nå rätt distans. Enkelt och bra. Då hade jag min fru och dotter som langade en liten flaska sportdryck samt en gel vid varje varvning, allt för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för mig.

Funderade såklart på hur jag skulle kunna lösa samma sak nere i Göteborg utan deras langningshjälp, energi behöver ju in i kroppen för att orka ett visst tempo.

Förberedelserna var kanske inte optimala

Från 10 april sprang jag i runda slängar 15–17 pass. Merparten av passen låg runt 2–5 kilometer. Det var två pass avvek från detta och som blev strax under sex kilometer och endast ett pass som landade över 10 kilometer (10,1). Jag hade med andra ord inte sprungit riktigt så mycket som jag hade velat men känner ändå att formen är god och jag tänker genomföra loppet på så bra sätt som möjligt.

Att komma under mitt stora mål, som var satt till under två timmar (SUB2), såg jag nästan som en omöjlighet. En liten chans kanske fanns där men tanken var att åka ner till Göteborg och njuta av stämningen och låta mitt första varv bli ett lärovarv.

Racet

Jag kommer att hänga med två andra träningskompisar innan loppet. Åsa, som åkte med oss ner, och Erik som vi möter upp i Slottsskogen. Det blir lite mysigt taktiksnack, upplägg och pepp under de regnblöta träden innan det är dags för race. Åsa och Erik startar några grupper innan mig och det är en härlig känsla som infinner sig när de båda kommit iväg.

Jag letar mig fram till min startgrupp, som är nummer 8. Det är en pirrig känsla och en vilja av att bara få komma iväg, släpp oss nu! 😉

13:58

13:58 går starten för min grupp och vi börjar lunka iväg innan vi får upp farten. 200 meter efter vår start möter vi ledaren och den blivande vinnaren i loppet som är på väg in mot stadion, vilket jubel och vilka applåder! Vi springer på och det är en grymt bra stämning i Slottsskogen. Vi tar oss vidare i utkanten av Majorna och sedan över Älvsborgsbron som är en av 3–4 mindre stigningar, den första stigningen passerades redan efter 2,5 kilometer.

När vi passerat Älvsborgsbron får jag en sån där goe känsla i kroppen. Tittar på klockan och jag ligger redan nu på en bra tid för att klara mig under två timmar, om jag bara klarar att hålla uppe farten.

Har en bra känsla under hela den västra sidan när jag passerar Eriksberg och Lindholmen. Nu är det dags för den tredje stigningen och det är över Hisingsbron och även denna bro passeras med en lugn och stabil känsla och nu har jag sprungit cirka 14 kilometer.

Banan går vidare genom Nordstan och tar oss upp mot Avenyn och Lorensberg. Mängder av folk står vid sidan och hejar på, secken goe stämning. Vill springa ännu mer här! Vi vänder högst upp på Avenyn och tar oss ner för att sedan svänga vänster in mot Haga. Nu visar klockan cirka 17,5 kilometer och det är knappa fyra kilometer kvar till målet. Men, härifrån är det svagt uppför hela vägen till målet.

Nära till kramp

Vi tar oss upp för Övre Husargatan och här känner jag igen mig och vet att nu börjar det att dra ihop sig för målgång. V i passerar TREK-butiken och nu börjar även mina ben att dra ihop sig, krampen närmar sig. Jag korsar stora vägen och tar mig in i Slottsskogen, klockan visar nu 20 kilometer.

Kollar på klockan och känner att jag har koll på läget för att klara mig in under två timmar, tjohooo. Men, det är en kilometer kvar. Här blir det att balansera för att inte krampa ordentligt.

Upploppet och målgång

Jag lyckas utan krampa att ta mig in mot upploppet. Precis innan jag kommer in på stadion hör jag gänget ropa mitt namn och heja på mig sista biten in mot mål. Kommer in på upploppet och det är otroliga känslor i kroppen. Glädje, lättnad, krampig, stolt, sprudlande, trött, glad, trött, vill-göra-det-igen.

Ja herre jösses vad mycket man kan klara om man bara vill. Inspirerad under hela banan av allt folk som valde att komma ut och heja på, trots lite regn i luften. Tack för ert stöd och framförallt tack till mitt gäng (Cici, Nelly, Åsa och Erik med familj), så skönt att ha er med när det ska uträttas ”stordåd” 🙂

Den officiella tiden blev 01:57:53. Jäkligt nöjd och stolt över den tiden och sättet jag gjorde det på #skrytafårmangöra

Aktiviteten på Strava

Länken till Strava hittar du här.

Tips till mig själv

Sprang med löpartights och en cykeltröja. I cykeltröjan fick jag plats med telefon och tre gel. Skulle jag velat ha med mig mer saker, typ någon gel till och framförallt mer vätska. Vätskan är det stora problemet egentligen, mer gel får plats. Att dricka ur pappersmuggar när man springer är inte så lätt, vill man då ha sportdryck så är ju risken otroligt stor att det blir en kladdig runda. Det är bland det värsta som kan hända, ogillar verkligen att bli kladdig på grund av allt socker från sportdryck eller gel.

Får ta en funderare på om jag ska införskaffa en löparväst från Salomon, då kommer jag att få med det jag behöver utan att det blir för mycket vikt. Har kollat en del på en Active Skin 4 från Salomon som verkar riktigt schysst.

Göteborgsvarvet 2023

Har sagt till mig själv att jag inte ska springa igen om jag klarar mig under två timmar. Det gjorde jag redan på första försöket, i år, men jag hade så kul att det troligen blir ett återbesök under 2023.

Summering

En liten summering kanske är på sin plats och jag tänker en enkel summering med ett par enkla frågor och svar.

Hade jag kul? – Jajjemen
Trevlig stämning?  – Suveränt bra
Vacker och inspirerande natur? – Njae, men såg en del nytt
Springa igen nästa år? – Absolut