Cykel på Grankan

Mysrapport från Grankan-cykling den 31 oktober 2019.

Ett stort tack till Per som var med på denna underbara och stundtals extremt blåsiga runda.
MAGISK cykling, precis som vanligt på Grankan!

07:00 siktar vi mot Pico de las Nieves.

Vi rullar ut från hotellet under tidiga morgontimmarna, i 21-gradig värme, för att ta oss an berget på Gran Canaria. Rundan blir bra men det blir förändringar på vägen, mer om detta nedan.

Maspalomas viewpoint

Dagen innan tog vi ett gemensamt beslut och det var att vi skulle ta det lugnt till toppen för att sedan kunna gasa på allt som fanns kvar när vi kom ner till kusten igen. Utefter kusten finns chansen att tömma sig, om man vill, innan man landar i en varm solstol med en kall öl.

Jag tycker vi tog det rätt lugnt, i stort sett hela dagen. Jag hittade ett tempo som helt enkelt var väldigt bra för min del och tempot höll sig i klättringen vilket är bra för en tung grabb 🙂

I dalen på väg mot Fataga sjunker temperaturen till 17 grader men det känns bara skönt och vi vet att det kommer att bli en väldigt varm dag så vi ”njuter” lite av kylan.

San Bartolomé

Vi anländer till utsiktsplatsen strax utanför San Bartolomé vid 8:45 och då har tyvärr inte kiosken/caféet öppnat. Vi tar någon bild och rullar sedan vidare in i San Bartolomé för att fylla flaskorna med sportdryck/vatten innan vi tar sikte mot Ayacata.

Vi fortsätter klättringen mot Ayacata och det är en liten bit kvar tills vi kommer in i det lilla samhället. Uppför och ännu mer uppför 🙂

Ayacata

Väl uppe i Ayacata så stannar vi till för en espresso och Coca Cola vilket vi även gjorde förra året men nu vette tusan om det inte är en ny gubbe på plats i deras bar. Vi beställer varsin cola och espresso och efter tredje försöket med espresson så ser han ut att fatta vilket han kroppsligt visar.

Tillbaka kommer han med en ganska hög glaskopp med riktigt blaskigt kaffe, typ som te fast med lite kaffesmak. Nu ska vi inte lägga hela skulden på honom med känns som att vi inte borde varit de första där som beställt en espresso, hmmmm. Vi dricker hur som helst upp och tar sikte mot toppen.

Toppen

Efter ”espresson” börjar vi den sista klättringen mot toppen. Det är skaplig lutning och mina ben går väldigt nära max nu, det bränner sådär gött i låren när vi passerar hårnål efter hårnål. Jag tror mig se ett sluta på det hela, bara ett par kvar.

Efter ytterligare en kurva så kommer vinden så in i h….te. Cykeln rycker till och jag börjar känna mig osäker på cykeln. Cyklar ytterligare cirka 10 meter och bestämmer mig för att klicka ur pedalerna. Ställer mig ner på marken och lutar mig försiktigt mot det knähöga staketet. Först nu tittar jag upp och får se Per som är 10 meter framför mig. Han sitter på överröret och lutar sig/håller i staketet.

Vi tittar på varandra med halvspända blickar och vi tar ett gemensamt beslut att vi inte vill fortsätta. När jag lyfter cykeln för att vända den tar vinden tag i den och lyfter den rätt hyggligt i sidled, så jädra mycket blåser det. Tror aldrig att jag varit ute i sådan vind tidigare. Denna gång blir det på cykel, nästan på toppen på Grankan med hyggliga sluttningar bredvid vägen.

Rullningen nedför börjar jätteförsiktigt och på vägen ner från Ayacata och på väg mot San Bartolomé ser vi en tröja vi känner igen. Vi ropar ”Go go Alliansloppet” och på närmare håll ser vi att det är sköningen Magnus Ölme Eriksson som är på väg upp mot Ayacata.

Vi stannar till och möts av ”Tjenare gubbar, är ni ute och rör på dököttet?”. Vi tjötar en kort stund innan Ölme sprätter vidare uppåt och vi rullar vidare neråt.

Santa Lucia

Vi rullar försiktigt in i Santa Lucia med hungriga magar och ser fram emot cola och pizza. Precis som förra året serveras en pizza, enligt Per är det troligt att den kommer direkt från Dr Oetker:s fabriker, som är rykande varm och den glider gladeligen ner i magen.

Vi njuter av utsikten samtidigt som vi käkar och ser till att fyller en flaska sportdryck och en flaska med vatten innan vi börjar cyklingen ner mot El Doctoral.

På vägen ner utefter bergskanten som delvis är uppbyggd av betong brukar det rulla på ganska skapligt där man får ligga och bromsa i 45-55 km/h. Idag sitter vi upp på cyklarna och håller 28-30 utan att, i stort sett, använda bromsarna en enda gång för att det blåser så mycket motvind.

Full fart

När vi kommer ned för bergen fick vi medvind och det blev ett par goa mil tillbaka till hotellet, temperaturen är nu uppe i 32 grader.

Vi lämnade El Doctoral och trampade på mot Juan Grande och där trampade vi faktiskt ur cyklarna. Det fanns inga fler växlar, vi hade 50/36 och 11-34 på våra hyrcyklar. Vägen mot hotellet går på relativt platt mark alternativt ett litet medlut på cirka -1% de första 6-8 kilometrarna sedan blir det lite berg- & dalbana förbi Bahia Felix, San Augustin och Playa del Inglés.

Med vinden i ryggen trampade vi stundtals på i 65-70 km/h! Underbart med lättrullat på slutet, hahaha.

När vi rullar in mot Maspalomas har temperaturen stigit till hela 35 grader! Tur att vi har druckit ordentligt hela dagen i denna goa värme.

Strava

Du hittar rundan på denna Strava-länk.

Filmklipp

Hade under veckan lånat med mig Haralds GoPro 7 för att filma under rundan, tack för lånet Harald! Filmningen glömdes stundtals bort, dock filmades några klipp med den eller med mobilen. Spana gärna in klippet nedan. På några ställen ser du hur mycket det blåste.