Baltic Sea Science Center

Framsidan på Baltic Sea Science Center

Östersjön har kommit in till Skansen i Baltic Sea Science Center.

Har sedan början av januari sett fram emot att få åka till Stockholm för att träffa Helena Liljestrand på Stockholm Vatten och Avfall. Hon har lovat mig en spännande och kul besök på Baltic Sea Science Center och rackarns va bra det blev.

Tågresa och biobesök

Jag packade ner mina saker redan under söndag förmiddag för att hoppa på tåget mot Stockholm 12:21 i söndags. Efter bytet i Herrljunga blev det en snabb och skön tågtur till Stockholm, som dessutom var framme 2 minuter före utsatt tid. Passade på att checka in på hotellet direkt vid ankomst, blev uppgraderad till en superform-nånting 😁👌🏻 Sedan jag gick ut på en promenad för att leta upp en bit mat och för att kolla in stan litegrann.

Passerade förbi Rigoletto som är en SF biograf, såg där att Bad boys for life skulle starta inom kort så det var bara att skaffa sig en biobiljett, popcorn och en dricka och luta sig tillbaka. Underbar action, verkligen fullt ös från start till slut. Martin Lawrence och Will Smith bjuder ju som vanligt på en massa sköna kommentarer och gliringar till varandra. Klart bra film som underhåller på ett skönt sätt. Kanske inte en film som får till historien som en av de bättre filmerna men underhållningsvärdet var i alla fall stort för stunden.

Privat guidning

Efter en skön promenad från Scandic Continental bort till Skansen mötte Helena upp vid huvudentrén. Fick då reda på att det var två årskurs 6-klasser som var på väg in på området som skulle träffa Skansens pedagoger. Vi försnackade lite och sedan var det dags att köra igång. Perfekt att få en ”egen” guidning och lite extra tid att snacka med pedagogerna.

Klass 1 startade i filmsalen och den andra gick en våning upp till laboratoriet. Vi hängde på klassen i filmsalen och där var det tre tydliga och viktiga fakta som diskuterades efter uppstartsfilmen visats.

Eleverna var frågvisa och nyfikna och ställde bra frågor vilket alltid är kul för den som tar emot besöken. Vi lämnade sedan filmsalen och gick ut till Land och hav som finns i direkt anslutning till filmsalen och därefter gick vi ner till bottenplan där alla akvarierna finns. Väldigt bra ordning i akvarierna.

Riktigt bra upplägg där man började med tre bra fakta, vandrade vidare till Land och hav för att sedan se vad det är som påverkas om vi inte sköter oss och försöker förbättra vattnet i Östersjön. Vårt djurliv i Östersjön som på Baltic Sea Science Center symboliseras av Bland annat olika fiskarter.

Klass 2 tillbringade förmiddagen i laboratoriet. De fick ge sig ut till någon bassäng för att fånga in småkryp som de senare skulle undersöka.

En generell genomgång om djurlivet inledde passet och eleverna fick sedan i uppgift att leta upp, namnge och och beskriva de olika djuren som de tidigare fångat in med håvarna. Detta tyckte eleverna var superkul och spännande.

Precis som i Trollhättan är eleverna inte vana att befinna sig i ett labb när de går i 6:an. Många nya saker som pipetter, mikroskop, provrör, olika glasburkar och en del coola grejer som jag inte kan namnet på 🙈 Nyfiket letade de i böckerna efter de djuren som de såg röra på sig i mikroskopen.

De två klasserna bytte sedan plats med varandra efter lunchen.

Innovatum Science Center

Efter besöken pratade vi lite mer om upplägget på BSSC och de undrade nyfiket vad och hur vi jobbar med vattenfrågor i Trollhättan. Jag beskrev våra tankar vi hade när vi gick in i samarbetet med Innovatum och hur det har utvecklats till ett riiiiiiktigt bra program.

Det lutar till och med åt att Skansen kommer förbi Trollhättan för att se hur vi byggt upp Vattenskolan tillsammans med Innovatum. Vore verkligen superkul om de är intresserade av att komma förbi oss.

Innovatum: https://www.blienvardagshjälte.se/aktivitet/vattenskolan-med-innovatum/

Tack Helena!

Vi rörde oss fritt mellan grupperna och vi gick åt sidan när jag hade funderingar eller om Helena behöver förklara något med detaljerat. Suveränt bra med en privat guidning. STORT tack Helena för att du tog dig tiden att hänga med mig en hel dag! 🤗😀👌🏻

Tröttsam hemresa

Hemresan började med en försening då något pucko varit ute och sprungit på spåret norr om Stockholm. Vi kom på tåget 20 min efter ordinarie avgång men saknade då en chaufför som satt fast på ett av tågen som var på väg söderut. Efter ytterligare 30 minuter kom då vår lokförare och hon satte full fart på tåget. 50 minuters försening vid starten och 20 minuter sen till Vara, vilket gjorde att hon körde ikapp 30 minuter på vägen hem. Superbra!

Fick kollat på de tre sista avsnitten på höstens säsong av The Morning Show på AppleTV+. En kanonbra serie som fångade mig redan Rejält i första avsnittet! Serien har Jennifer Aniston, Reese Witherspoon och Steve Carell i huvudrollerna

Eftersom jag sover mindre bra när jag är bortrest så vart jag rejält trött på tåget, som tur var så somnade jag inte. Finns ju risk att man helt missar sin station och vaknar upp på helt annat ställe 🙈

Baltic Sea Science Center

BSSC innehåller akvarier, utställningsytor, skolsalar, laboratorium och är dessutom en del av Skansens ordinarie utbud. BSSC ligger intill Skansenakvariet och invigdes i april 2019.

Fina akvarier

I akvarierna kan man se undervattensmiljöer från strandnära skärgård till öppet hav. Akvarierna har olika vattensystem med både bräckt vatten och vatten med relativt hög salthalt. Det finns Bryggakvariet, Stimfiskakvariet, Rovfiskakvariet, Cyklinerakvariet och olika Habitatakvarier.

Utställningen

Utställningen ”Land och hav” handlar om människan och havet, och hur vi påverkar och är beroende av varandra. ”Östersjöns utmaningar” finns i en egen del i huset och där kan man se hur våra egna val påverkar Östersjöns framtid.

Pedagogiska huset

I pedagogiska huset finns ett laboratorium och en filmsal dit besökare är välkomna. Skansen Tar bland annat emot klasser från Stockholms skolor i samverkan med Stockholm Vatten och Avfall.

Samarbetspartners

BSSC är ett samarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet, Stockholms universitet, BalticSea2020, Skansen och Stockholm Vatten och Avfall.

Läs mer om Baltic Sea Science Center på deras webbplats.