Långcykling

Tre personer som dricker kaffe i cykelkläder.

Den 319 långa cyklingen blev ”bara” 212 kilometer.

Lördagen 13 juni skulle vi ta oss an en skön och lång cykling på 319 kilometer men efter 125 kilometer tog en oväntad vändning och slutade efter 212 kilometer.

Dags för avfärd

Cykeln packades klar på fredagen och det var egentligen bara en go stekt äggmackor och sportdrycken som skulle placeras på cykeln.

Under sadeln sitter en 14 liters Apidura Backcountry Saddle Pack, den är dock ihoprullad i bakre delen då väskan inte fylldes. På överröret sitter en Bontrager PRO Speed Box som innehöll några gel så jag slapp dessa i ryggfickan. Flaskor, gel och sportdryck kom från Umara. I vanliga fall använder jag StrokeRides vattenflaskor som är superbra men På denna långrunda Ville jag ha 1-litersflaskor.

06:32 rullade Per, Niclas och jag iväg, tre förväntansfulla och laddade grabbar som såg fram mot en god utmaning i varierad och ny terräng.

Cykel som är färdigpackad för långrunda

Kissepaus

Traditionsenlig 40+-kiss skulle det naturligtvis bli. Denna gång lyckades vi hålla oss i ungefär 35 kilometer 🥳🙈

Två killar kissar i dikeskanten

Vacker natur

Vi har en magiskt fin natur här hemma i Sverige, det gäller bara att tillåta sig att cykla eller åka runt här hemma. Vi hade ju planerat vår runda så att vi skulle cykla på en hel del okända vägar, det var de första 90 och de sista 25 kilometrarna som vi hade sett innan, typ.

Längre ner i detta blogginlägg så ser du varför vi har kvar en del av denna inplanerade sträcka. Delen vi har kvar är mellan Hedekas och Dals-Långed samt västra sidan av Mellerud och i stort sett ner till Vänersborg kvar att utforska.

Förutom en massa vackra kossor och andra djur så hann vi cykla på jädrigt sköna vägar med en fantastisk miljö runt omkring oss. Måste dit igen!

Kor betar på en äng

Trollhättan

Första kommunen som passerades utefter vägen blev Trollhättan, här passerade vi en lugn och halvsovande stad och vi mötte en handfull bilar när vi rullade igenom runt 7.30-tiden. Dagens första backe kom efter fallen och upp i Strömslund sedan kommer det ett par småbackar på väg mot Öresjö.

Två personer cyklar i en uppförsbacke

Första fikastoppet

Dagens första kaffe var inplanerad på Shell i Uddevalla som blev den andra kommunen vi rullade igenom. Nybakt fikabröd och rätt så gött kaffe blev det här. 75 cyklade kilometer och det var dags att gräva i Apiduraväskan efter lite sportdryck och lyfta upp en gel.

Efter kaffet var det dags att bege sig vidare och ta sig över Uddevalla via sjukhuset och Pininfarina och ut mot Ikea och Torp. Därefter tog vi sikte mot Munkedal som vi nådde efter cirka 95 kilometer. På väg ut från Munkedal och vidare mot Hedekas visste vi att vi skulle få dagens största backe och jäklar vilken trevlig backe det var.

Vi tog oss an backen i lugn och ro med kontrollerad puls och effekt och bara njöt av resan upp. Bra väg, skön asfalt, nya vyer, bra bilister, fin natur gjorde vägen mot Hedekas minnesvärd och ett sug har uppstått och vi vill tillbaka hit och cykla mer!

Tre personer som dricker kaffe i cykelkläder.

Jäkla skit

Vi stannar till vid mataffären i Hedekas för att fylla flaskorna, köpa varsin Cola-Cola och Piggelin, suveränt. Sedan rullar jag min cykel för att lättare komma åt sakerna i sadeln-skam och då smäller det till som faen. Däcket exploderar! Som tur är sker det när jag är stilla och inte i en utförsbacke i 65-70 knyck. Här trodde jag helt ärligt att resan skulle ta slut, men jag har ju bestämda kompisar så ett räddningsarbete påbörjades omgående.

Vi högg tag i en kille som kom ut ur mataffären som kände en som kände en annan och efter ett par samtal fick jag tag i Roger som hade ett cykelcross-däck. Har var supersnäll och krängde av detta från sin cykel och kom bort till oss. Jag skulle få däcket och han var envis och vill inget ha betalt för det. Tyvärr fick det inte plats på cykeln.

Under tiden hade Per lagt ut ett inlägg på Facebook-gruppen Vi som älskar landsvägscykling och där kom det massor av svar. Härligt engagemang och många möjliga lösningar kom den vägen.

Trasigt cykeldäck

Räddaren i nöden heter Alex!

På väg från Munkedal in mot Hedekas mötte vi några bilar varav Alex med familj befann sig i en av bilarna. Alex hade tydligen sett Per inlägg på Facebook och bestämde sig för att vända bilen och åka tillbaka till Hedekas för att hjälpa oss. Familjen skickades in (av Alex) för att att köpa glass så Alex fick utöva magi och hjälpa oss 🥳😀

Leende person

En riktig bonnalagning blev det och den höll mig rullande i 90 kilometer och det fanns luft i cykeln även dagen efter. Lagningen innehöll följande delar och efter detta satts på insidan monterades däcket varsamt på fälgen.

  • En bit gammal slang
  • Vävtejp för badrum
  • Gaffatejp

Vi valde att hålla ett lågt tryck (5 bar) för att inte riskera att spränga lagningen. Det rullade på mjukt och skönt och enda nackdelen var egentligen att trycket var för lågt för att kunna stå upp i backarna. Trycket var även för lågt för att kunna luta cykeln i kurvor vilket gjorde att farten fick justeras efter hur jag vågade/kunde cykla. Egentligen ingen större skillnad i fart då vi skulle hålla oss till en lugn intensitet under hela rundan.

Ett jäkligt STORT tack till dig Alex!
Tack för att du tog dig tiden och med stor glädje och engagemang hjälpte mig, underbart! 🙏👌🏻🎉😀

Tejpning av trasigt cykeldäck

Hemrull

Under tiden vi satt och väntade eller grejsade bestämde vi oss för att rulla mot Grästorp för att där käkas lite och kunna byta däck till ett nytt och fräscht däck. Detta visade sig vara ett bra beslut. Det lagade däcket höll men vi stötte på lite andra ”problem” vilket gjorde att rundan fick ett annorlunda avslut.

Annorlunda avslut

På väg in i Grästorps sker en total genomklappning av en av cyklisterna och vi stannar och återhämtar och lyckas till slut ta oss hem till mig. Vid stoppet bestämde vi andra två oss för att vi skulle avsluta rundan hemma hos mig. Cyklisten i fråga matas med kärlek, mjölk och efter en stund en liiiten pizzaslice och en liten stund senare är han tillbaka i harmoni igen. 😀

Vi startar, svettas, tar med- och motgångar och vi avslutar tillsammans. En för alla, alla för en! 💪🏻👌🏻❤️

Massor av kärlek till mina låssasbrossor! 😘🥰😍

Strava

Sugen på att ge dig på samma runda?

Planerad rund 👉🏻 https://www.strava.com/routes/23178490

Vår runda 👉🏻 https://www.strava.com/activities/3608233496