Halvvättern SUB 4, motivationsbrist och SWE Cup LVG
I avsnitt 11 ska vi bland annat snacka om StrokeRides satsning mot Halvvättern SUB4, motivationsbrist och resultaten från årets första SWE Cup på landsväg.
18,5 år i Trollhättans Stad och Trollhättan Energi
Det var med en tår i ögat jag klev ut ur dörren en sista gång, i alla fall som anställd. Efter 18,5 år som kommunikatör i staden och på det kommunala energibolaget är det dags att gå vidare. Jag lämnar framförallt en himla massa sköna kollegor och vänner som jag fått möjligheten att umgås och utvecklas tillsammans med.
Tittar jag lite snabbt i backspegeln avslutar jag ett långt kapitel och ett utvecklande jobb jag verkligen trivts med. Jag har pysslat med en massa kul och viktiga grejer som appar (andra kommunen i landet med en sopapp, först ut i landet med pushnotiser för sophämtning).
Jobbade även med webbar, skolkommunikation, driftstörningskommunikation, föreläsningar, event (fysiska och digitala), foto/film och extern/intern kommunikation. Du hör ju, superkuliga saker!
Från botten av mitt hjärta vill jag tacka mina ”gamla” kollegor för alla åren vi haft tillsammans. Ni har verkligen förgyllt mina dagar. Ni är guld värda!
Denna veckan blir det lite ledighet innan jag kliver in genom en ny dörr och påbörjar nästa kapitel på DataVäxt AB.
Halvvättern SUB4
Vad innebär då en SUB4-satsning?
Lite kortfattat innebär det att vi ta oss an utmaningen under 4 timmar, det räcker alltså med 3:59:59. Men det är ju såklart gött med lite större marginaler än sekunder.
Det här kommer att bli en rejäl utmaning och jag hoppas verkligen att alla håller sig friska och att träningen rullar på enligt plan. Det kommer att behövas om vi ska få med alla över mållinjen på utsatt tid. Med facit från tidigare SUB-satsningar så kommer det att bli cyklister som droppar av. Hoppas bara att det blir någon enstaka cyklist och allra helst ingen.
Vi får även hålla tummarna för att all utrustning håller, här gäller det verkligen att alla har koll på sin cykel och gör en rejäl översyn av kedja, kassett, däck och slang.
Första träffen i söndags med en teoridel
Vi hade vårt första tillfälle i söndags och vi startade upp eftermiddagen med en teorigenomgång där vi fick heja lite på varandra och alla drog en kort info om sig själva.
Vi gick igenom de viktiga delarna för att få en samspelt och väloljad klunga, något som vi praktiserade efter teoripasset. Även om de flesta är vana vid snabb klungcykling gick vi igenom grundläggande tecken och en hel del säkerhetstänk.
Halvvättern är 150 kilometer vilket innebär ett rullsnitt på 37,5 km/h under dessa 15 milen. Vi kommer att sätta schemat efter 3:55 vilket i sin tur snabbar på rullsnittet rejält, med den tiden blir snittet 38,3 km/h. En ökning med 0,8 km/h vilket är en hel del för dessa fem minuter!
Tänker att jag återkommer till själva tidsschemat vid ett senare tillfälle. Då kanske vår andra kapten Fredrik Wånelid kan vara med och snacka lite i podden. Fredrik kommer att kliva in som kapten tillsammans med mig och vi ska se till att gruppen mår bra, håller lagom fart och att vi tillsammans som grupp gör det till en minnesvärd resa under dessa 15 milen och framförallt allt som händer innan och efter själva Halvvättern!
Klungträning efter teorin
Efter teoripasset så var det dags att testa klungträning efter vad vi snackat om. Vi rullade lugnt ut ur Grästorp i rejäl motvind. Det kan vara bra med lite motvind då det kan vara lättare att hålla iordning på klungan i början, speciellt då detta var första gången i år för många av oss.
Fem kilometer ut så började vi att rulla lätt belgisk kedja medurs och efter cirka 20 km gick vi över belgisk moturs för att få testa det också. 30 km in på passet tog vi ett kort snack innan vi vände hem i medvinden.
Det rullade på riktigt gött i 40-42 km/h utan att trampa speciellt hårt på pedalerna. Livet kändes underbart just där och då, riktigt goe känsla. En sak som vi definitivt måste bli bättre på är att våga hålla igen när det rullar på så där gött. Det är lätt att det ”långsamma” ledet går lite för hårt och då drivs tempo upp vilket i sin tur resulterar i för lite vila. Detta kan ju knäcka vilken grupp som helst men det är ju som sagt bara att jobba vidare på.
Med tanke på att detta var första ”riktiga” klungpasset för i år och att många är lite ringrostiga så måste jag säga att jag är i alla fall jättenöjd med passet.
Kommer att bli skitkuliga pass fram till Halvvättern med detta gänget, me like a lot!
Två tillfällen kvar
15 och 29 maj är de kommande tillfällena för denna gruppen att bli än mer samspelta. Mellan dessa passen hoppas jag att alla cyklisterna tränar klunga med sina respektive klubbar/kompisar så klungvanan ökar.
Det kommer att bli en rackarns bra och förbaskat kul vår!
SWE Cup – landsväg
17:e upplagan av Kinnekulleloppet avgjordes lördagen den 23 april 2022 och var årets första SWE Cup på landsväg.
Jenny Rissveds kom glädjande in med en efteranmälan nu när det är lite glest mellan MTB-tävlingarna.
I sista backen var det en samlad grupp om sju cyklister och i sista branten, med mindre än en kilometer kvar, går Jenny Rissveds, Karin Söderqvist och Nathalie Säfsten ifrån dom övriga och gör upp om segern.
Damer
- Jenny Rissveds – Falu CK
- Karin Söderqvist – Motala AIF CK
- Nathalie Säfsten – Probikefit CK
Det är även denna trio plus Julia Borgström, Nathalie Eklund och Felecia Bengtsson som kommer att medverka på etapploppet Gracia Orlova Tour som avgörs 28 april till 1 maj i Tjeckien. Det är fem etapper som ska cyklas på fyra dagar.
2018 vanns etapploppet av Emilia Fahlin.
Herrar Elit
- Marckus Njor – Team IBT – BH Carl Ras
- Marcus Jansson – CK Hymer
- Hugo Forssell – CK Hymer
Herrar Junior/Senior
- Gustav Lovidius – Södertälje CK
- Johan Rydne – CK Master
- Acke Dahlblom – Södertälje CK
- Efraim Björkmyr – CK Wänershof
Nästa lopp i SWE Cup på landsväg är Giro Himledalen är söndagen den 1 maj.
Rooster Club Varberg och Cogheart Cycle Club Varberg är de som arrangerar tävlingen.
Läs mer i Svenska Cykelförbundets nyhet https://scf.se/landsvag/jenny-rissveds-vann-swe-cup-premiaren-i-kinnekulle-pa-landsvag/
Här hittar du Cykelsnack
Poddappar
Podden finns hos bland annat Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Substack, Stitcher, TuneIn och Podbean.
Vill du snacka med med mig och komma med sköna tips och grymma idéer till podden kan du skicka ett PM på poddens Facebooksida https://www.facebook.com/cykelsnack/.
Du hittar även Cykelsnack på Instagram med användarnamnet @cykelsnack.