Cykelsnack avsnitt 04

Tour de France och Zwift meetups

I Cykelsnacks fjärde och årets sista avsnitt snackas det om Tour de France. Det blir en kort tillbakablick och sedan riktar vi blickarna mot 2022 års upplaga. Kanske är det dags att boka ett hotell? Vi lyssnar in del 2 i Zwift-serien, så här bjuder du enkelt in cykelpolarna till meetups inne i Zwift.

Tour de France 2021

Som du säkert vet så är Tour de France en årlig cykeltävling som körs i Frankrike. Tillsammans med Giro d’Italia och Vuelta a España tillhör den de tre största etapploppen inom cykelsporten i världen. Tour de France anses vara den mest prestigefyllda cykeltävlingen i världen och ett av de största idrottsevenemangen efter OS och fotbolls-VM.

Tävlingen har körts ända sedan 1903 med undantag för de två världskrigen och nästa år startar det i Danmark.

Maurice Garin var den förste att vinna TdF 1903. Maurice vann även Paris-Roubaix 1897 och 1898. 1901 vann han även Paris-Brest-Paris. Med andra ord en riktigt vass cyklist som trivs på vägarna krig Paris.

Så här såg det ut 2021

Den unge slovenen Tadej Pogačar visade återigen att han var en av världens bästa etapploppscyklister och stod för andra året i rad som segrare på Tour de France. Förutom den gula ledartröjan tog han hem den prickiga bergatröjan och den vita ungdomströjan. Den gröna poängtröjan ”lånade” han ut till den suveräne Mark Cavendish.

Pallen 2021 såg ut enligt följande:

  1. Tadej Pogačar från Slovenien och UAE Team Emirates
  2. Jonas Vingegaard från Danmark och Jumbo – Visma
  3. Richard Carapaz från Ecuador och Ineos Grenadiers

Tour de France Femmes

Äntligen har organisationen tagit tag i damracingen. TdF Femmes är den första utgåvan av damernas version av TdF.

Ska bli superkul att följa dessa racen. TdF Femmes avgörs genom åtta etapper utan vilodag och liknar mer ett veckolångt etapplopp. Mediauppmärksamheten kommer att vara hög och  kommande upplaga är en bra start och förhoppningsvis något bra att bygga vidare på.

Det är 22 lag med 6 cyklister i varje lag och totalt 132 cyklister. Varje dag kommer det att sändas 2-2,5 timmar från damernas race.

Starten går från Champs-Élysées den 24 juli, alltså samma dag som herrarna går i mål. Första etappen är ett GP-lopp på 82 kilometer som går på en varvbana kring Champs-Élysées.

Vad säger ni om damernas målgång?Otroligt mycket tuffare än herrarnas! Gubbarna sitter ju och dricker champagne på cyklarna under sista varvet, lite småslappt 🙂 Efter 7 dagar är det äntligen dags för målgången som sker på den åttonde etappen den 31 juli . Målgången sker på tourens tuffaste bergsetapp.

Sista etappen som är 123 kilometer lång och avslutas på topp med hjälp av två mytomspunna klättringar som kommer att ge oss en magisk final.

Den första klättringen är Ballon d’Alsace, som länge varit en del av Tourens historia. Klättringen är nästan 9 kilometer med en snittlutning på 6,9%.Klättring nummer två som tar oss hela vägen till målet är La Super Planche des Belles Filles. Denna klättring har ofta varit avgörande i kampen om den gula tröjan. Här pratar vi om 7 kilometer med en snittlutning på hela 8,7%.

En helt sjukt tuff avslutning efter en veckas hård cykling. Den här avslutningen kommer att bli riktigt kul att följa!

Tour de France

TdF startar 1 juli med en individuell tempoetapp och följs av två ytterligare etapper innan man lämnar Danmark och rör sig ner mot Frankrike.

Målgången sker som vanligt i Paris på Champs-Élysées tre veckor senare, söndagen den 24 juli.

Det är 23 lag med 8 cyklister i varje lag och totalt 184 cyklister.

Herrarnas race kommer att visas från start till mål på Eurosport.

21 etapper under drygt tre veckors cykling.

2 vilodagar ligger inlagda och dom kommer efter den 9e och 15e etappen.

De tre första etapperna är som sagt i Danmark och visst tusan hade det varit grymt att få åka dit och kolla på någon eller några av etapperna. Mer om detta längre ner.

Etapp #1

Första etappen är 13 km och är ett individuellt tempolopp inne i Köpenhamn. Där kommer det garanterat att vara en sjuhelsikes fest. Vi har förra årets tvåa Jonas Vingegaard från Jumbo-Visma och Mads Pedersen från TREK Segafredo som kommer att göra allt för att frälsa hemmapubilken. Själv håller jag såklart båda tummarna för TREKs Mads Pedersen.

Cyklisterna kommer att starta Touren genom att ta sig ner för startrampen för att sedan en efter en ta sig an en runda i staden som tar dem förbi Tivoli och den Lilla Sjöjungfrun. Queen Louise Bridge ska också cyklas och den är känd för att vara den mest trafikerade cykelvägen i världen.

Det finns en handfull kurvor på en bana som är ganska teknisk, men dessa bör inte hindra dagens starkaste cyklist från att ta den första gula tröjan.

Etapp #2

Andra etappen  är 199 kilometer lång och går mellan Roskilde och Nyborg. Den är att betrakta som en platt bana och här är det verkligen upplagt för spurtarna.

Redan 2015 fick cyklisterna avnjuta att åka över havet för att nå målet på Zeeland.

2022 är överfarten över Stora Bält 18 kilometer lång och det finns en stor möjlighet att cyklisterna kommer att behöva kämpa med starka vindar på bron. De lag som är bäst på att hantera blåsiga förhållanden kommer att ha en stor fördel. Om någon av favoriterna inte är tillräckligt vaksamma, är det stor risk att de kör sig trötta i vinden.

Etapp #3

Spurtarna har en bra chans även på den tredje etappen som går mellan Vejle och Sönderborg. Etappen mäter 182 kilometer och det är också på en platt sträckning.

Även om sträckan aldrig avviker långt från kusten på Jyllandshalvön kommer den att vara mindre utsatt för vinden än dagen innan. Det borde göra det lättare för lagen med sprinters att kontrollera loppet. Här är det upplagt för en rafflande final mellan sprintarna.

Dags att lämna DanmarkEfter den tredje etappen lämnar dom Danmark. Efter Danmark kommer det tre dagar med lite backar och det är först på sjunde dagen som de kliver in i bergen på riktigt.

Vi ska givetvis återkomma till mer om detta och till touren under våren.

Tour de France – är du sugen på att åka och kolla?

Jag känner ju ett stort sug och vill gärna se ett stort race på nära håll. När nu starten går i Danmark finns det ju bra läge för att åka ner och kolla.

Är du också sugen på att åka en sväng till Danmark och kolla in de tre första etapperna? Skriv ett PM på poddens Facebook-sida eller dra iväg ett mail till mig. Gör det innan årsskiftet så hinner vi boka hotell innan allt blir uppbokat. Övriga detaljer kan vi ta under våren 🙂

Zwift meetups

Jag får en del härliga frågor om Zwift vilket är superkul. Det kan vara allt från hur man tävlar till hur man gör träningspass och skapar gruppcyklingar.

I en serie på fyra delar går jag igenom de grundläggande delarna i Zwift.

Andra delen i serien är Zwift meetups och är i första hand riktad till dig som vill testa på att bjuda in cykelpolarna på en skön runda på Zwift.

Kom igång med Zwift – alla inläggen

Visa alla inläggen om Zwift.

Lyssna på podden via Podbean

Tidstämplar

00:00 Intro
01:26 Vad har hänt sen sist?
03:40 Vad har händer framöver?
06:04 Tour de France 2021
08:43 Tour de France Femmes
11:58 Tour de France
16:00 Sugen på att kolla in TdF i Danmark?!
18:03 Zwift meetups
22:07 Avslut och nästa avsnitt

Lyssna på podden via YouTube

Kolla in klippet på YouTube 👇🏻


Kolla in de senaste klippen på YouTube-kanalen

Poddappar

Podden finns hos bland annat Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Stitcher, TuneIn och Podbean.

Facebook

Vill du snacka med med mig och komma med sköna tips och grymma idéer till podden kan du skicka ett PM på poddens Facebooksida https://www.facebook.com/cykelsnack/.

Instagram

Du hittar även Cykelsnack på Instagram med användarnamnet @cykelsnack.

Stöd StrokeRides insamling mot stroke

StrokeRide samlar in pengar till strokeforskningen och dessa skänks vidare till Hjärt-Lungfonden. StrokeRide har, tillsammans med bidragsgivare, samlat in drygt 260.000 till strokeforskningen. Läs mer om StrokeRide och insamlingen.

Swisha din gåva till 123 087 19 70.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *