Tjena morsning
Då var det dags för det sjätte brevet från mig 🙂 Det blir som vanligt lite gött o blandat från mig. Just nu är mina tankar inne på att byta program/tjänst för mina noteringar och min kunskapsbank, my second brain 😉
Har äntligen börjat att använda mig av en läs-senare-app också, så jäkla smidigt att samla in allt på ett ställe.
Dags att byta ut Evernote? Ja, det kanske är nu det är dags. Sitter och kollar in Obsidian en hel del. Tilltalas av det enkla och avskalade gränssnittet. Obsidian är otroligt snabbt om man jämför med Evernote då det använder Markdown som språk och som använder lokalt lagrade filer, det går även att synka dessa mellan olika enheter. Obsidian går att köra på Mac, iOS, iPadOS, Windows, Android och Linux. Tror att jag får kolla mer på Obsidian men det känns som en övergång är väldigt nära. Om du använder en noterings-app, vilken använder du?
En läs-senare-app behöver alla och jag kan verkligen rekommendera att du testar Readwise Reader som jag skriver om i detta brev. Använd denna länken så får du en extra gratismånad att testa med, den ger dig totalt två (2) kostnadsfria månader.
BTW Missa inte Öltipset som består av två öl denna gång och den roliga historian på längst ner i mejlet!
Massa goe kärlek,
Kenneth
Readwise Reader
En läs-senare-app behöver alla!
Readwise Reader är utformad för att hjälpa dig som användare att effektivt bearbeta och behålla information från böcker, artiklar, nyhetsbrev och RSS-flöden du läser. Appen är utformad för att fungera som en central plats där du kan samla, organisera och återbesöka dina anteckningar och citat från dina lästa böcker och artiklar.
Export av markerade texter
Readwise Reader erbjuder även export av texter du markerat och eventuella kommentarer till markeringarna. Detta direkt till din noteringsapp, några exempel den kan exportera till:
- Obsidian
- Evernote
- Notability
- Roam Research
- Google Docs
- Trello
- Asana
- Todoist
Dessa är bara några exempel på plattformar som användare kan exportera sina anteckningar till. Det är också möjligt att exportera till andra appar och plattformar genom att använda de allmänna exportalternativen som tillhandahålls av Readwise Reader, inklusive export till CSV-filer och markdown-filer.
Import av innehåll
Readwise Reader är utformad för att hantera en mängd olika typer av innehåll som användare kan importera och läsa i appen. Här är några exempel på innehåll som appen kan hantera:
- Nyhetsbrev
- RSS-flöden
- Artiklar/sidor sparade från webbläsaren (via webbläsar-plugin)
- E-böcker i format som Kindle, EPUB, PDF och andra vanliga e-boksformat
- Podcasts och ljudböcker med transkriberade anteckningar
- Youtube-klipp med transkriberade anteckningar
- Artiklar från tjänster som Instapaper och Pocket
I princip kan du importera och läsa vilket innehåll som helst som du vill bearbeta och behålla viktig information från. Det är värt att notera att appen fokuserar på att hantera textbaserat innehåll som är lämpligt för att skapa och organisera anteckningar och citat.
Sammanfattning via mejl
En annan nyttig funktion i Readwise Reader är dess dagliga sammanfattning via mejl. Varje dag skickar appen (om man vill) ett mejl till dig med en slumpmässig samling av anteckningar och citat från tidigare lästa böcker, artiklar, nyhetsbrev och RSS-flöden. Detta gör det möjligt för dig att återbesöka och påminna dig om tidigare läst material på ett enkelt och bekvämt sätt.
Sammanfattningsvis är Readwise Reader en användbar läs-senare-app som hjälper dig att organisera och behålla information från dina lästa böcker, artiklar, nyhetsbrev och RSS-flöden på ett effektivt sätt.
Testa gratis i två månader!
Använder du min länk får du en extra gratismånad att testa med, den ger dig totalt två (2) kostnadsfria månader.
Öltipset
De två senaste helgerna blev det två riktigt goa öl och mörk rackare som var rätt hygglig men bara två hamnar med i detta nyhetsbrevet. Är du nyfiken på det ölet som inte kom med i brevet går det att klicka på mitt namn inne på Untappd, länk finns under respektive öl nedan, då ser du alla ölen och dess betyg som jag gett.
# 1 La Trappe från De Koningshoeven
La Trappe är en trappistöl från De Koningshoeven, ett nederländskt bryggeri som är en av de sju officiella trappistbryggerierna i världen. Ölet är bryggt enligt trappisternas traditionella recept och är gjort med endast naturliga ingredienser.
La Trappe har en djup, komplex smak med toner av mörkt bröd, torkad frukt och kryddor. Ölet är mörkt och riktigt, med en hög alkoholhalt som ger en värmande känsla när det dricks. Det är en utmärkt öl att dricka vid sidan av en värmande eld under kalla vinterkvällar.
Som en trappistöl är La Trappe en öl som bryggs av munkar inom klostret, och intäkterna går till att stödja klostret och dess samhälle.
Systembolaget säger – Nyanserad, fruktig smak med liten sötma, inslag av banankaka, aprikosmarmelad, koriander, mandarin, kryddor och honung. Serveras vid 10-12°C till lagrade hårdostar eller till smakrika rätter av mörkt kött.
Mitt betyg – La Trappe får 4,5 i betyg av mig på Untappd
Om bryggeriet – De Koningshoeven
De Koningshoeven är ett trappistbryggeri beläget i den nederländska staden Berkel-Enschot. Bryggeriet grundades 1884 och är känt för att producera några av världens finaste trappistöl.
Bryggeriet drivs av Trappistorden som är en romersk-katolsk klosterorden som producerar öl för att finansiera sin verksamhet och stödja välgörenhet. De Koningshoevens öl bryggs enligt strikta regler och kvalitetsstandarder för att säkerställa att de uppfyller trappistbryggeriets kriterier.
Bryggeriets mest kända öl är La Trappe som bryggs i en mängd olika stilar, inklusive dubbel, trippel, quadrupel och barleywine. Deras öl är kända för sin komplexa smak och höga kvalitet, och har vunnit flera priser och utmärkelser.
De Koningshoeven är ett exempel på ett bryggeri som tar sin tradition och hantverk på allvar. Om du vill uppleva några av världens finaste trappistöl, ska du definitivt prova öl från De Koningshoeven.
# 2 Spring Pils från Hyllie Bryggeri
Spring Pils är en ljus och frisk öl från Hyllie Bryggeri. Ölet är bryggt enligt traditionella tyska Pilsner-stilregler, med en lätt kropp och en balanserad smakprofil.
Ölet är gjort med tysk pilsnermalt och humle från både Tyskland och Tjeckien, vilket ger ölet en frisk och fruktig smak med en subtil bitterhet. Spring Pils har en ljus och klar färg och en mjuk munkänsla.
Ölet är perfekt för att njuta av på våren, eller när du vill ha en uppfriskande och lättdrucken öl. Spring Pils är ett utmärkt exempel på Hyllie Bryggeris förmåga att brygga öl med balans och smak.
Systembolaget säger – Maltig, balanserad smak med inslag av ljust bröd, citrus, honung och örter. Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck eller till rätter av fisk eller ljust kött.
Mitt betyg – Spring Pils får 3,5 i betyg av mig på Untappd
Om bryggeriet – Hyllie Bryggeri
Hyllie Bryggeri är ett svenskt mikrobryggeri beläget i Hyllie, Malmö. Bryggeriet grundades 2014 av två vänner som ville skapa unika och smakrika öl med lokal prägel.
Bryggeriet är känt för sin innovativa och kreativa approach till ölbryggning. De brygger en mängd olika ölstilar, inklusive IPA, stout och saison, och experimenterar ständigt med nya smaker och ingredienser. Målet är alltid att producera öl som är smakrika, balanserade och unika.
Hyllie Bryggeri är också ett miljömedvetet bryggeri som arbetar aktivt för att minska sin miljöpåverkan. De använder sig av lokal malt och ekologiska ingredienser när det är möjligt, och de återanvänder även sin vattenförbrukning för att minska sin vattenförbrukning.
Om du är på jakt efter spännande och smakrika öl med en lokal prägel, är Hyllie Bryggeri definitivt ett bryggeri att hålla koll på.
Kul på slutet
Glenn från Göteborg tyckte det var dags för en ansiktslyftning och gav sig själva det som en födelsedagspresent.
40 000 kronor fattigare men med ett yngre ansikte, kom Glenn nöjd ut.
På vägen hem från doktorn köpte han en tidning och passade på att fråga damen i affären hur gammal hon trodde att han var.
– Runt 35, svarade hon.
Han svarade glatt att han faktiskt var 47.
Eftersom han var lite hungrig passade han på att stanna på McDonalds på Avenyn. Väl framme i kassan ville han igen kontrollera att han såg yngre ut än han var. Han frågade tjejen i kassa hur gammal hon trodde att han var.
Hon trodde att han var 29 år.
Han log och sa:
– Jag fyller 47 idag!
En stund senare på spårvagnshållplatsen, när han stod och väntade på spårvagnen hem, såg han en gammal dam bredvid honom och då passade han på att ställa samma fråga.
– Jag är 88 år gammal och har dålig syn , men som ung hade jag en säker metod att bestämma ålder på männen. Och jag prickade alltid rätt.
Glenn tänkte en stund och tittade sig omkring och såg att det inte var någon där, så varför inte.
Efter att ha klämt och känt ett bra tag på alla håll och kanter, sa hon nöjt med ett leende.
– Du är 47 år!
Glenn såg förvånad ut och frågade:
– Hur visste du det?
Damen log brett och svarade:
– Jag stod bakom dig i kön på McDonalds 🙂