Välj rätt program för din presentation, vilket är bäst?
Supersvår fråga att svara på, det beror väldigt mycket på användningsområde. Att välja rätt program kan vara en utmaning men i vissa fall är programmen vedertagna och standard på företagen. Några av de vanligaste och populäraste tänkte jag ta upp här och beroende på användningsområde passar olika programvaror olika bra.
Det sägs att en bild säger mer än tusen ord och minnesvärda bilder från presentationer är inte fullpackade med information. Våga minimera mängden information och se till att presentationen är visuellt tilltalande utan ett överflöd av texter, grafer, bilder eller filmer.
Ett bra program för presentationer ska hjälpa dig att förstärka det du vill lyfta fram och det du vill ha sagt för att fånga åhörarna – såväl kunder som intern personal.
Mina favoriter
Min egna favorit är PowerPoint tätt följt av Miro. PowerPoint använder jag för de ”traditionella” presentationerna. Miro plockas fram när jag ska visa flöden, tidsaxlar eller hoppa mellan olika delar i ett skissat projekt, något Miro är väldigt bra på.
Microsoft PowerPoint
PowerPoint behöver troligen ingen jätteintroduktion. Detta är, utan tvivel, det branschledande programmet för presentationer.
Med Microsoft PowerPoint kan du skapa enkla (eller avancerade) bildspelsvisningar och snygga presentationer och du får ett kraftfullt verktyg för att framhäva ditt budskap.
PowerPoint funkar på alla enheter och har stöd för macOS, iOS, iPadOS, Windows eller Android. Det är även möjligt att jobba via webbläsaren och Microsoft 365.
Apple Keynote
Detta funkar i stort sett som Microsoft PowerPoint med en liten skillnad och det är att det finns ytterligare funktioner om du använder andra Apple-produkter.
Det är bara möjligt att använda den ”riktiga” programvaran på en enhet från Apple, men det finns möjlighet att bygga och visa Keynotes via iWork för iCloud på en Windows-enhet. Du kan spara ner en Keynote-presentation som Microsoft PowerPoint och du kan även enkelt importera och redigera PowerPoint-filer i Keynote.
Jag har använt Keynote en del men då jag även använder Windows i mitt arbete är PowerPoint att föredra.
Miro
Miro är en webbaserad whiteboardplattform som gör det möjligt för distribuerade team att arbeta effektivt tillsammans. Allt från brainstorming med digitala klisterlappar till planering och hantering av agila arbetsflöden.
Med Miro kan du dra nytta av en komplett uppsättning av möjligheter för samarbete. Du kan enkelt organisera möten och workshops genom att använda videochatt, presentationsläge, delning och många andra funktioner.
Med hjälp av ramar (frames) kan du bygga upp ytor som du kan fylla med innehålla. Dessa kan du sedan sortera och använda dig av i ett presentationsläge. Funkar superbra och detta använder jag ganska ofta.
I vissa lägen kan Miro likna Prezi men med fler funktioner (enligt mig men jag är absolut ingen proffs på Prezi och det var ett tag sedan jag använde detta).
Adobe PDF
De flesta är vana att läsa PDF-filer men inte alla vet tyvärr om att man även kan ha rörlig bild i en PDF. Dessutom kan du använda PDF i ett presentationsläge, vilket alla heller inte känner till.
Det är dock superenkelt fixat, välj bara att visa PDF-filen i fullskärmsläge så visas det sida efter sida. När du gör på detta sätt funkar det även med ett trådlöst presentationsverktyg, en så kallad ”klickare”.
Prezi
Prezi har liknande funktioner som de två stora programmen (PowerPoint och Keynote) men med en extra twist. Du kan röra dig fritt i presentationen om du vill. Använd muspekaren och klicka på olika delar när du är i presentationsvy för att förflytta dig mellan olika slides.
De traditionella programmen har en mer linjär uppbyggnad med slides som går från 1, 2, 3 och så vidare. Prezi låter dig hoppa från 1 till 4 och sedan vidare till 1 eller kanske till och med 10. Du gör detta lätt med interna länkar i presentationen. Klart värt att kolla upp om du vill vara extra dynamisk i din presentation.
DU ÄR PRESENTATIONEN
Alla har vi sett tråkiga PowerPoints där vi missat delar av budskapet eller ämnet. Ibland händer det för att man ”sitter och läser” på skärmen i stället för att lyssna på föreläsaren. Ibland bara för att det är tråkigt för att inget händer.Relaterade artiklar
PowerPoint eller Keynote?
Välj rätt program.
Presentationsprylar
Små saker gör underverk på scenen.
Krydda din presentation
Behåll lyssnarnas fokus med kryddor.
Fem tips när du ska presentera
5 viktiga och enkla punkter att tänka på.
Bygg en bra presentation
Inledning, innehåll och avslut.