Äntligen dags för Internetdagarna!
Dagen startades av två energisprudlande moderatorer, Aisha Mossberg och Måns Jonasson. Det var även dessa två som ledde Internetdagarna 2020 och 2021 och nu är de tillbaka igen 🙂
Aisha och Måns började dagen med en stunds snackande med några av de spåransvariga och min känsla är att det kommer att bli två suveräna dagar.
Många bra spår denna första dag. De mest intressanta för mig är Nycklar till ledarskap, Sociala medier och Trendspaning där jag har valt det första spåret av dessa tre favoriter. Som tur är kan man fram till februari kolla på alla spåren som är under Internetdagarna.
De olika dagarna och spårens avsnitt är snabbt antecknade och ibland med en egen tanke/fundering. Ta därför anteckningarna med en nypa salt, något kan ha missats eller med avsikt inte antecknats.
Efter inledningen var det dags för en keynote med Max Schrems.
Keynote #1 Max Schrems
Max Schrems, integritetsaktivist
Max Schrems är en världskänd aktivist och jurist från Österrike. Och han är en tydlig ledfigur i arbetet med att säkra internetanvändares digitala integritet. Genom domarna som kallas Schrems I och II har han förändrat användningen av internet som vi känner till den. Det han vill uppnå är att stora bolag ska tvingas ändra hur de behandlar sina användares personuppgifter.
Många personer ser integritet som det som visas på skärmen men det är ju otroligt mycket som sker i bakgrunden som vi användare inte ser. Risken finns att yttrandefriheten inte kommer att fungera som det är tänkt på sikt om vi inte kan göra bra val med vår integritet som till exempel GDPR och Cookies.
Många företag sitter på en massa information om oss vilket kanske kan vara bra i vissa sammanhang men de har mer info om oss än vad de behöver. När vår data börjar att kopplas ihop med våra vänner och vänners vänner så är det lätt att se beroenden och möjligheter för företagen att analysera oss mer än vad vi vill.
”Jag har inget att dölja!” eller ”Det har inget med mig att göra” är vanliga saker även jag kan höra. Internetsäkerhet handlar om så mycket annat och kanske snarare ”Vad kan de göra mot oss med all den informationen de har om oss?”. Har man tillgång till att kunna göra analyser om oss så kan det användas emot oss. Vissa gör kopplingar till kriget i Ukraina där hackare kan följa och koppla samman människor vart de befinner sig och vilka sajter med mera de använder. Jäkligt läskigt när man börjar fundera på detta!
Vad är det som egentligen är privat? Detta skiljer ju sig ganska rejält runt om i världen. Vissa är väldigt öppna med hur mycket de tjänar men samtidigt väldigt hemliga med sin sexualitet. Kollar men bara på de två grejerna så skiljer det sig ganska rejält runt om i världen. Det gör ju att det är svårt att få till en lag som gäller över hela världen.
Mitt spårval – Nycklar till ledarskap som främjar driv och digital utveckling
Många organisationer står inför en digital transformation. Hur kan vi få ut mer av mänskliga förmågor med stöd av ny teknik och data? Vässa dina kunskaper i att driva förändring och få verktyg för att göra skillnad redan imorgon!
Moderator för spåret jag valde att delta på var Louise Callenberg (Vd på Singula). Louise var redigt grym som moderator och väldigt påläst! #kudos
Maximera nyttan med data genom fokus på människan
Utan kris och utveckling sker inga framsteg och vi har möjligheten att driva samhällsförändring.
Pandemin satte ju en stor förändring i rullning och mer eller mindre tvingade många att närma sig tekniken. Bra om man kan arbeta med tryggheten i människan, snarare än att än att lära ut tekniken. Kanske kan ge större utväxling i framsteg för individen i att komma framåt med sitt teknikbehov i den uppkomna situationen.
Vi är alla känslomänniskor. När vi utvecklar saker tillsammans sker en massa känsloförändringar. Man påverkas på olika sätt men alla påverkas.
Ledarskap
Ledare sitter i framsätet och tar ut en riktning och bjuder in till förändring som förhoppningsvis leder till framgång. Tillsammans tar man sig vidare mot nya mål och tar sig an nya utmaningar.
I chatten var det en som skrev ”En chef pekar tydligt med hela handen. En ledare visar riktning och låter allas kompetenser få glänsa!” 🙂
Ledarskapet är något man behöver träna på och man behöver även träna på sina mänskliga förmågor som till exempel:
- Lyssnande och utforskande
- Mod och ifrågasättande
- Kreativitet och visualisering
- Påverka och påverkas
- Samarbete och kollektiv intelligens
- Perspektivtagande
- Skala, kopia och bygga vidare
Förändringens fyra olika rum
Förvirring och konflikt – det är här förändringen börjar och absolut inte i konflikt varje gång. Med mod kommer du vidare till nästa steg. Behov – härda ut, fokusera framtid, stöd att sortera känslor och tankar.
Inspiration och förnyelse – mycket som händer i detta steget där det är mycket bollar som far runt. Här gäller det att hålla koll på saker och ting och selektera bland alla tankar och idéer som kommer fram. Med kompromiss kommer du vidare till nästa steg. Behov – att kunna välja, visa riktningen, stöd att formulera och implementera.
Nöjdhet – ett ställe där man behöver vara i ett tag och sedan behöver man gå vidare. Med liknöjdhet kommer du vidare till nästa steg. Behov – lämnas ifred, ge andra support, njut av läget och lita på processen.
Självcensur/förnekelse – när man väl fått koll på sig själv och sedan börjar det om igen🙂 Med insikt kommer du vidare till starten igen. Behov – viktigt att synliggöra och prata om, ställa frågor och ge ärlig feedback.
Ta tid för reflektion
Fredagslunch med sig själv för att tänka igenom veckan som varit och den kommande veckan var ett bra tips som många gillade i chatten. Jag har ingen fredagslunch med mig själv men jag har en ”weekly review” på fredagar för att stämma av med mig själv. Det har funkat riktigt bra!
Keynote #2 Abbie Richards
Abbie Richards, desinformationsexpert
Abbie Richards är desinformationsexpert och specialiserar sig på information som sprids på Tiktok. På Internetdagarna 2022 kommer hon ge en spännande inblick i flödet och prata om varför falsk information sprids så snabbt på Tiktok – och hur vi kan bemöta det.
Vid större kriser vill vi ha lika stora förklaringar vilket kan orsaka att felaktiga rykten uppstår. När det är ett osäkert läge vid en händelse kan konspirationsteorier få oss att känna oss säkra. En förhållandevis enkel fråga kan skapa ytterligare frågor som sedan kan växa och blir en stor snackis och en konspirationsteori. Kan vara lite lurigt om någon gör något för att det är kul och sedan hänger fler på som att det vore en sanning.
Konspirationsteorier på TikTok finns det mängder av. Det finns en del hashtaggar som har över 2,7 biljoner inlägg/klipp!
- Är jorden platt?
- Finns det ytterligare en sol i vårt system som någon håller hemligt?
- Reser Greta Tunberg i tiden?
Varför lyckas TikTok med att visa felaktig information?
- Används av människor
- Prio på tittad tid och inte vad som är rätt information
- Korta klipp är svåra att researcha och dubbelkolla
Felaktig information är inte en bugg i systemet. Det är ett resultat av att systemet fungerar precis som det är tänkt. Systemet prioriterar hastighet, spridning, klick, och förtjänst går inte i linje med att prioritera en informerad användare.
En del skrämmande saker finns redan som med AI-genererade ”människor”. Med GANs (Generative Adversarial Networks) finns möjligheten att fejka att information kommer från vissa eller specifika personer. Görlurigt inför val eller allmän information som verkligen kan missanvändas, läskigt!
Här gäller det verkligen att vara källkritisk.
Kolla gärna in The Conspiracy Chart och även Abbies TikTok. Abbie är riktigt grym!