Internetdagarna 2020 – Dag 2

Internetdagarna - uppstart dag 2

Ännu en inspirerande uppstart av Aisha och Måns!

Dagen började med att ge lite tillbakablickar från gårdagens alla inlägg i sociala kanaler och de frågeställningar som gjordes.

De olika dagarna och spårens avsnitt är snabbt antecknade och ibland med en egen tanke/fundering. Ta därför anteckningarna med en nypa salt, något kan ha missats eller med avsikt inte antecknats.

Då kör vi igång den andra dagen

Keynote 4 – Renée DiResta

Renée DiResta – Desinformationsexpert

DiResta är en av världens ledande auktoriteter på digital propaganda, informationskrig och spridningen av vilseledande och skadliga narrativ på sociala nätverk.

4,3 biljoner internetanvändare ouch 144 minutes på social medier per dag i snitt.

Otroligt måna söker efter information om Covid-19 och Coronavirus och inte efter ”personlig” information som det brukar vara.

Vi fastnar oftast i en informationsbehov där vi förlitar oss på likasinnade och inte är lika öppna för andra saker vilket egentligen innebär att vi inte ifrågasätter eller kontrollerar informationen som vi borde. I Facebook får du till exempel upp liknande inlägg som du tidigare läst vilket gör att du ”föds” med ännu mer information som du kanske redan sett, alltså funktionen ”Gillar du det här borde du gilla detta”. Detta minskar möjligheten att du får se något motsägande vilket inte är bra då du inte får en blandad/samlade bild över flera möjliga ”rätta” informationskanaler / nyheter.

”The crisis was not not caused by the internet, but what people see on the internet matters”.

Mycket spännande research-redovisning av Renée. ”Kul” att se hur snabbt både rätt och felaktig information sprids. Känns väldigt lurigt när många inte ens bryr sig om att göras en enkel faktagranskning innan de delar vidare en nyhet eller ett Facebook-inlägg. Bara för att en kompis eller likasinnad delar behöver ju inte informationen vara korrekt, något som väldigt många borde ta till sig.

Spår – Öppna teknologier – framtiden för offentlig sektor

Välkommen till ett spår som visar på fördelarna med att använda och investera i öppna teknologier för offentlig sektor. Var beredd på en ordentlig wow-upplevelse!

Öppna modeller för ökad samhällsnytta

119,6 miljarder i IT-budget för offentlig sektor under 2020. Mjukvarubudgeten är 20,25 miljarder för 2020.

Öppen utvecklingsmodell

  • Har någon annan samma behov som mig?
  • Vi utvecklar och jag kan sedan dela mina förbättringar
  • Stor spridning om det är något bra vilket gör att fler kan vara med och förbättra programmet / tjänsten

Open source 

  • Öppen
  • Transparent
  • Dela
  • Flexibel
  • Kontroll via projektråd/grupp
  • Driven av en community

Man bör utveckla enligt öppna standarder och kod enligt en öppen modell och dela programvara med andra offentliga verksamheter. På detta sätt kan man använda offentliga medel effektivt.

Om koden ägs av leverantören blir det billigare för oss som kund – FELTÄNK. Detta skapar bara inlåsning och vi kan inte låta vem som helst ta över koden och fortsätta utvecklingen.

Ställ krav vid upphandlingar att vi själva ska äga koden så vi kan ta den vidare till annan part ifall vi vill byta leverantör. Med öppen källkod kan ALLA erbjuda tjänster, det är tvärtom med licensierad programvara då bara vissa kan utveckla mot detta och som kanske har en licens från grundleverantören.

Vinnande modell

  • Makten/kontrollen ligger hos användaren
  • Alla har samma möjligheter att bidra och leverera
  • Samtiden har visat att denna modell vinner
  • Delning och samarbete på riktigt

Öppen modell för samverkan, öppen källkod och öppna standarder. Detta kommer att vara bra för oss i framtiden.

Nycklar till lyckade projekt med öppen källkod

Stora fördelar med öppen källkod

  • Enkel licenshantering (gratis)
  • Öppet för flera leverantörer
  • Lätt att byta information mellan system
  • Kostnader finns också, se nedan

Kostnader finns dock för

  • Implementering
  • Vidareutveckling
  • Support
  • Utbildning
  • Tjänste-/molndrift

Exempel på öppna system som används i Sverige

  • Fixa min gata – 15 kommuner är med och betalar utvecklingen och ännu fler som använder den.
  • Koha – öppet bibliotekssystem som används av ca 120 bibliotek i Sverige och ca 50-70 på gång under 2021.
  • Volis – Digital möteshantering, distans-tennis, digital omröstning
  • Osor.eu

Offentliga verksamheter bör flytta pengar till utveckling av öppen källkod.

Tillsammans med verksamheterna och tillsammans med liknande organisationer motverkar vi  monopol och inlåsning genom öppen källkod.

3 öppna modeller där alla kan ha företag inblandade med sin expertis

  • Community (frivilliga)
  • Formaliserad samverkan
  • Företagsstyrd som bygger på öppen källkod

Problemet med öppen källkod är sällan tekniska utan mer odefinierade processer, uppbackning och styrning från ledningen, förvaltningsmodellen.

Framgångsfaktorer – ett system är ALDRIG färdigt. Samarbetet är viktigt och vi ska ta små steg för att nå målet och utveckla iterativt.

Keynote 5 – Payal Arora

Payal Arora – Digital antropolog

Arora undersöker skärningspunkten mellan design, teknik och global kultur, och använder sina examen för att studera digitaliseringen hos världens fattigaste.

Mängden med de yngsta personerna (under 25 år) finns i Afrika, Sydamerika och Mellanöstern. I utvecklingsländer har kvinnor 25% mindre chans att nå internet. 800 miljoner män och 600 miljoner kvinnor finns i regionen.

Facebook och internet viktigt då det är i många fall är där man träffar någon av andra könet. Enligt PayPal så är över 90% av alla giftermål arrangerade och man pratar sällan med någon av motsatt kön förutom de som finns familjen eller i ens närhet.

Porrkonsumtionen har gått upp radikalt och det är mycket på grund av att det inte finns sexualundervisning i skolan. Så trots att PornHub är väldigt datadriven med mycket film så nyttjas den i allt högre grad. Kanske inte bästa stället att få lära sig om sex och samlevnad!

Beroende på hur man bor är privacy lite olika. I Indien så bor man extremt tätt vilket inte på något sätt är privat då grannarna och familjen håller koll på dig. Det gör att man skiter i vissa säkerhetsmarginaler på internet, man är ändå mer privat där än vad man är i verkliga livet.

Att jobba hemma under Covid-tider gör att många kvinnor börjar jobba hemma för att samtidigt ta hand om barnen. Det är att ta stora steg tillbaka i tiden när kvinnorna äntligen har börjat komma ingång med arbete på arbetsplatser i en större utsträckning än för 10-20 år sedan.

Spår – Öppna teknologier fortsätter

Offentlig sektor och värdet av öppen källkod

Med tanke på allt som händer med olika lagar med mera så kommer ju vissa saker att bromsas och vi kommer troligen att förändra vårt sätt att se på lagring av data och hur användare spåras på till exempel webbplatser. Vi vill troligen inte lagra allt för mycket eller helst ingenting i de amerikanska bolagens moln.

Digitalist, ett litet Stockholmsbolag,  fick massor av ansökningar till sitt företag då de gick ut och sa att de enbart kommer att jobba med öppen källkod. De blev ett Supergasellföretag och rankad topp 3 bland företag under ”Great place to work”.

Många tror inte att det finns så många alternativ till de stora bolegens produkter och tjänster. Såsom Office 365, Sharepoint, OneDrive, Dropbox, Zoom med flera. Men det finns en hel del och kommer fler inom kort.

Alternativ till Office 365, Zoom och Google G Suite